Predstavljene pobjedničke aplikacije Otvorenih ideja za BiH

U prostorijama Fondacije Dokukino predstavljene su pobjedničke aplikacije Otvorenih ideja za Bosnu i Hercegovinu: Praktični registar lijekova, AB0 Donor i eZdravlje.

Praktični registar lijekova je besplatna mobilna aplikacija preko koje na najbrži mogući način možete doći do važnih informacija oraspoloživim lijekovima u Bosni i Hercegovini. Pretraga je omogućena prema generičkom ili zaštićenom nazivu, kao i aktivnoj supstanci lijeka, pa se do potrebnih informacija dolazi veoma brzo.

AB0 Donor je društveno korisna medicinska aplikacija koja rješava problem deficita krvi i broja davalaca, uvođenjem novina na polju darivanja krvi - to je aplikacije koja obavještava korisnike kada se ukaže potreba za određenom krvnom grupom, kako bi mogli na vrijeme dati krv i nekome spasiti život. Aplikacija je razvijena u okviru inicijative Otvorene ideje za BiH.
Projekt pod nazivom AB0 Donor prepoznat je kao najbolja i najinovativnija stvar u oblasti zdravstva iz Bosne i Hercegovine, koja će nas predstavljati naWorld Summit Awardu 2015. u borbi za top 5 u svijetu i odlazak na daljnje takmičenje u Kinu.

eZdravlje je web i mobilna aplikacija koja se bavi monitoringom i unapređenjem zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini. Ona omogućava građanima i građankama da potpuno anonimno prijave nepravilnosti s kojima se svakodnevno susreću u zdravstvu.